Wanddiktes

Omdat Hemsec SIP-panelen op iedere gewenste dikte geproduceerd kunnen worden is elke Rc tot 9.5 mogelijk en hoeven er geen extra materialen te worden toegevoegd om aan de gestelde eisen te voldoen. Het achteraf toevoegen van materialen betekent meer materiaalkosten en arbeidstijd. Onze panelen worden geproduceerd op standaard SLS C24-houtmaten, er hoeft dus geen speciaal op maat gemaakt hout aangeschaft te worden, wat wederom een aanzienlijke besparing betekent.

Hemsec SIP-panelen zijn op diverse manieren af te werken, zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde. Door de tweezijdige 15 mm dikke OSB3-platen kan overal regelwerk, spouwankers of andere bevestigingsmateriaal worden gemonteerd. Als voorbeeld hebben we een aantal afwerkingen schematisch berekend zoals een traditioneel gemetseld buitenblad, stucwerk/steenstrips en geventileerde gevelbekleding.


De Rd-waarde is berekend volgens NEN 1068 met een correctie van 4%. De lambdawaarde voor de isolatiekern is berekend volgens de λ 90/90-methode, waarin de verouderingsfactor van de isolatiekern is meegenomen. Dit betekent dat de isolatiewaarde over 10 jaar nog steeds kan worden gegarandeerd, iets wat bij de meeste andere fabrieken niet het geval is.

De rekenvoorbeelden zijn indicatief en dienen enkel ter informatie. De exacte Rc-waarden, met een condensatie risicoanalyse, worden per project afzonderlijk bepaald, samen met de andere bouwfysische berekeningen. 

Gevelopbouw

Als de montage is afgerond dienen de Hemsec SIP-panelen zo snel mogelijk te worden beschermd tegen weersinvloeden. Dit geschiedt door het aanbrengen van een waterkerende damp-openfolie. Deze kan rechtstreeks worden aangebracht op de Hemsec SIP-panelen. Daarna kunnen de gevels en het dak aan de buitenzijde verder worden afgewerkt. Eventueel regelwerk kan direct over de damp-openfolie worden aangebracht.

Hemsec SIPs

Condensatie

Bij het ontwerp van een constructie, uitgevoerd met SIP-panelen, dient het risico van condensatie te worden onderzocht. De panelen dienen volgens de voorschriften van Hemsec te worden gemonteerd. Daarbij moet het bouwwerk altijd voldoende te ventileren zijn. Wanneer de bouw op de juiste wijze wordt uitgevoerd, is bij een reguliere vochtbelasting de kans op condensatie nihil. In deze situatie is er geen damp remmende laag aan de binnenzijde nodig.

In ruimten waar een hoger vochtgehalte verwacht mag worden -denk aan bijvoorbeeld badkamers- wordt echter aangeraden wel een damp remmende laag aan te brengen aan de warme zijde van de isolatie. Een damp remmende laag hoeft niet altijd een folie te zijn, er kan ook gebruik worden gemaakt van plaatmateriaal of een coating. Er dient ten alle tijde rekening te worden gehouden met goede detailleringen van de aansluitingen en onderbrekingen. Wij raden het gebruik van Hemsec SIP-panelen af in kelders en ruimtes met een hoge vochtbelasting.

Afwerklagen worden pas aangebracht als het gebouw wind- en waterdicht is. Controleer ook of het installatiewerk achter de afwerking correct is voor er begonnen wordt.
Afwerking van SIP is vrijwel altijd gipsplaat. Dit zorgt voor brandwering, een betere akoestiek en wordt gebruikt om te behangen, tegelen of schilderen. Gipsplaten horen niet te worden aangebracht op hout dat nog niet voldoende droog is (maximale vochtigheidsgraad 20%).

Het correct aanbrengen van de gipsplaten is belangrijk voor een goede brandwering. Eén gipsplaat (12,5 mm) geeft een weerstand van 30 minuten tegen branddoorslag. Waar 60 minuten weerstand is vereist dient een dubbele laag gips in halfsteensverband te worden aangebracht.

Gipsplaten dienen te worden bevestigd met gipsschroeven, de h.o.h.-afstanden zijn:

  • 200 mm voor plafonds
  • 300 mm voor wanden

Pas watervaste gipsplaten toe in ruimtes waar veel vocht verwacht mag worden (badkamers, toiletten en kelders).

Installatiewerk

Er zijn meerdere mogelijkheden voor het creëren van ruimte voor het installatiewerk:

  • Houten regelwerk direct monteren op de SIP-panelen met daar overheen een 12,5 mm gipsplaat. Zo wordt er een ruimte gecreëerd waarin het leidingwerk geïnstalleerd kan worden.
  • Dubbele gipsplaat toepassen: er kan een kabelgootje worden aangebracht in de eerste laag gips, waarna de tweede 12,5 mm gipsplaat wordt gebuikt om alles weer af te dekken.

Op wanden waar geen electradozen worden toegepast kan men de 12,5 mm gipsplaat direct op de Hemsec SIP-panelen toepassen.

Ventilatie

Vanwege de zeer goede luchtdichte eigenschappen van de Hemsec SIP-panelen dient een goed gecontroleerd ventilatiesysteem aangebracht te worden. De huidige bouwregelgeving vraagt aannemers en architecten om zo veel mogelijk te bouwen volgens het "Built Tight, Ventilate Right"-systeem. Het gebruik van een goed functionerend en controlerend ventilatiesysteem is hier dan ook van essentieel belang. Bij een comfortabele en energiezuinige woning gaan luchtdichtheid, isolatie en ventilatie hand in hand. Zorg dat de volgende zaken goed zijn afgestemd:

  • goede thermische isolatie;
  • waarborgen van luchtdichtheid van de schil;
  • een goed en regelmatig gecontroleerd en onderhouden ventilatiesysteem.

Er bestaan diverse soorten ventilatiesystemen voor gebouwen. Ieder gebouw heeft zijn eigen specifieke vereisten. Door middel van het maken van ventilatieberekeningen wordt gekeken naar de best passende ventilatie-oplossingen. Als u twijfelt over de bouwfysische eigenschappen van uw SIP-ontwerp kunt u ten alle tijden contact met ons opnemen.

Aanvragen van een monster SIP-pakket? Bel, stuur een e- mail of kom langs op ons bedrijf zodat u zelf kunt kijken. De koffie staat klaar!

SIP Bouwtechniek
Familie van der Weijstraat 71
8923 CK Leeuwarden

058-265 55 75
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 
 


SIP Bouwtechniek B.V.
Familie van der Weijstraat 71
8923CK Leeuwarden

 

T: +31 (0)58-2655578
E: info@sipbouwtechniek.n
W: www.sipbouwtechniek.nl

 

 

KvK: 73964921
BTW: NL 859726472B01
IBAN: NL94INGB0008450714

© 2017 SIP Bouwtechniek. All Rights Reserved.